Katkıda bulunanlar

1 Ağustos 2010 Pazar

Sanat ve Zanaat (Edebiyat)


Sanat ve Zanaat arasında ki çizgi çok ince bir çizgidir . Zanaat Ustası da iyinin , Güzelin , Doğrunun peşindedir . Ancak Kapitalizm insana ve İnsani değerlerden çok Para ve Paraya bağlı değerlere sıkı sıkıya bağlı olduğundan İnası ve İnsani değerleri yok eder . Onlar ancak Piyasanın tüketim aracı olduğunda Kapitalizm için bir değer ifade eder . Anadolu da Aleviliğin Dört Ana Ocağı vardır . Anadolu Abdalları ( Abdalan-ı Rum ) , Anadolu Ahileri ( Ahiyan-i Rum ) Anadolu Bacıları ( Bacıyan-i Rum ) ve Anadolu Gazileri ( Gaziyan-i Rum ) .
Anadolu Ahileri Zanaat Örgütütdür . Piri vardır , Pir ’in el verdiği Mürşitleri vardır . Bütün Anadolu da Zanaat erbapları bu örgüte bağlıdır . Kalfalık ; Usta tarafından belirlenen bir aşamadır ve Kimin Kalfası olduğu hem Usta açısından hem Kalfa açısından çok önemlidir . Ustalık ; Usta adayının Ustasından aldığı onayla Ustalığını göstereceği bir iş yapmasıyla birlikte o İş ’in bağlı olduğu Pir yada Mürşit önünde -Eserini- nasıl yaptığını , işine bağlılığını , işini nasıl bir aşkla yaptığını anlatır , Ahilik yeminini eder , Ahi Cem’inin ve Pir’in onayıyla Ustalık Kuşağı kuşanır . Yani Onlar için çok sıkı bir DİSİPLİN ve DENETİM sürecinden sonra elde ettiği ZANAAT çok KUTSALDIR .

Tiyatro ; kırık çıkık ,aksik fazla , bu geleneğin günümüze taşındğı bir alandır . Unutmayın Tiyatronun da temeli aynı örgütlülüğe dayanır . Orta oyununu ve orta oyununu sürdüren KOL’lar da aynı biçimde oyuncu yetiştirirdi . Bugünkü Kavuk tartışması ,yok olan bu örgütün traji komik yansımasıdır .

Modern Toplumla birlikte bu örgütlüğüm yerine Akademi getirilmiştir . Asıl Tartışılması gereken Bu Akademik yapıda ki Sözümona Ustalar ve Öğretileridir , Hiç bir usta işi yapmadan USTA diploması verilmesidir .

Soru Şu

Sanat yada Zanaat ; Kapitalizm çağında İnsan ve İnsana Bağlı değerlerle mi üretecek yoksa Para ve Paraya bağlı değerlerle mi .

Hiç yorum yok: