Katkıda bulunanlar

7 Ocak 2012 Cumartesi

Konut alırken bunları yapmayın

Kaliteli bir inşaat firmasından ev alabilirsiniz, Ancak bu aldığınız evin kaliteli bir inşaatı olduğunu göstermez. Unutmayın, ev alma süreci bir pazarlık ve pazarlama disiplinidir. Yapmanız gereken tek şey bu oyunu kuralına göre oynamaktır.

Ceren Kumbasar

02.01.2012 15:29:58
KONUT ALIRKEN ASLA YAPMAMANIZ GEREKEN 11 SEY

1. Evinizi markalı bir konut projesinden seçiyorsanız, inşaat kalitesinin ‘nasıl olsa’ iyi olacağını düşünmeyin. Evet, özellikle markalı projelerin yeni deprem yönetmeliğine uygun olması, sizin kaliteli bir inşaattan ev aldığınızı göstermez. Sadece olası bir depremde evinizin başınıza yıkılmayacağının garantisi olabilir.

2. Noter kanalıyla yapılmayan Gayrimenkul Satış Vaadi sözleşmelerini dikkate almayın! Aksi takdirde sözleşmenizin her ne kadar hukuki bağlayıcılığı olsa da, sizi oldukça yorucu ve sıkıntılı bir adli süreç bekler.

3. Satış görüşmesi sırasında, satış temsilcinize kullanılan malzemelerin markasını sormamazlık etmeyin. Unutmayın, karşınızda konuşan gittiğiniz inşaat firmasının kendisidir aslında. Kendisinin söylediği her şey en kötü ihtimalle pazarlık unsuru olarak kullanılabilir.

Parkeler, armatürler, mutfak dolapları, duşakabinler, kapılar vs. ne marka diye sorun. Bunları detay zannetmeyin. Siz ya da kiracınız oturuma geçtiğinde bunların her biri en az beş telefon görüşmesi, birkaç saat ve aidat bedelinin üçte biri oranında masraf demek olacak, küçümsemeyin. Teknik Şartname’de kullanılan bütün malzemelerin markalarının size söylendiği biçimiyle ve eksiksiz olarak yazdığına emin olun. Eğer henüz projenin çok başında olan bir dönemde ev alıyorsanız, sözleşmede yazan’veya muadili’ ibaresinin içeriğini mutlaka öğrenin.

Elbette, inşaat halindeki her projede firmanın zorunlu olarak bu ibareyi eklemesi, henüz satınalmalar tamamlanmamış olduğu için mecburi olabilir. Ancak, bu durumda önemli olan şey; kaç bilinmeyenli bir denkleme evet dediğinizdir. Yani, eğer bu konunun dışında da bilinmeyen çok şey varsa, o zaman bu maddeden korkun. Size birinci kaliteli malzeme vereceğiz diye pekâlâ üçüncü sınıf malzeme verebilirler ve hiçbir yaptırımınız olmaz.

4. İzolasyon konusunda yapacaklarını söyledikleri tek şey dışcephe mantolamaysa, onu da teknik şartnamede göremiyorsanız, satışofisinde bir dakika bile kalmayın. Bu konu tartışmaya açık bile değildir. Zira eğer iyi bir yalıtımınız yoksa, ısınmak için ayırdığınız giderler sadece beş yıl içinde aldığınız evin iki üst sınıfından ev sahibi olabileceğiniz miktarlara ulaşabilir! Üstelik her an hepimizin bir keman virtüözü veya topuklu ayakkabıyla evde gezen bir komşusu olabilir ve bu durum sandığınızdan daha kısa süre hoşunuza gidecektir.

5. Tapu aşamasına gelindiği zaman yeni evinizin tapuda ne kadar gösterileceğini satış temsilciniz bilmiyorsa, öğrenmeden geçmeyin. Bu konuda belirli bir standart olmamakla beraber burada yazılamayacak bazıalt limitler var. Kendi lokasyonunuzda küçük bir araştırmayla bunlarıtespit edebilirsiniz. İlk aşamada size tapuda gösterilen miktar, ödenecek fazla vergi gibi görünse de, yatırımınızı uzun vadede kollayan bir bedeldir bu.

6. Yeni evinizin net metrekaresi için kesin bir metrekare bilgisi veriliyor mu yoksa yuvarlak hesaplardan mı bahsediliyor, yuvarlak metrekarelere kanmayın. Size söylenen her yanlış metrekare yapacağınız yatırımın metrekare birim fiyatını etkiler. Kalite fiyat oranı ne kadar düşükse, o kadar iyi bir yatırım yapıyorsunuz demektir. Kısacası bu bilgi, sizin kararınızı etkileyecek en önemli bilgidir.

7. Evinizi oturmak için alıyorsanız bile, yakın lokasyondaki kira bedellerini araştırmadan karar vermeyin. Satış ekibinin size verdiği muhtemel kira bedelleriyle yetinmeyin.

8. Evdeki prizler, elektrik tesisatı, su tesisatı nerelerden geçiyor, sizin kullanacağınız elektrikli aletlere uygun mu değil mi diye önceden bakmadan satın alma aşamasına gelmeyin. Bu maddeleri konutu satın almadan önce mutlaka kendinize göre düzelttirin. Zira o imzayıattıktan sonra tüm istekleriniz ekstraya girer.

9. Site yönetim planını görmeden henüz hazırlık aşamasında olduğuna inanmayın. Akıllı bir alışveriş yapmak istiyorsanız, özellikle de evcil hayvanlarla ilgili net bir duruşunuz varsa, bunu -en kotu ihtimalle- belirtin ve mümkünse sözleşmeyle beraber bir mutabakat yapın.

10. Sosyal alanların önemini unutmayın. Sosyal alanların bitiştarihi sözleşmede belirtiliyor mu? Taşındığınız zaman sitede hala bir inşaat gürültüsü olmasını istemiyorsanız, sitede firmanın yapmakla mükellef olduğu her şeyin, örneğin peyzaj projesinin de ne zaman tamamlanacağını sorun ve sözleşmede yazılı olup olmadığını kontrol edin.

11. Sosyal Tesisler sadece site sakinleri tarafından mıkullanılıyor yoksa dışarıdan kullanıma açık mı? Eğer spor yaparken yanınızda ne idüğü belirsiz birinin de sizinle saunaya girme ihtimalini göze alabiliyorsanız, elbette bunu hiç sormayın.

Hiç yorum yok: